Reilu kauppa ratkoo globaaleja ongelmia

Reilun kaupan ansiosta kehitysmaiden viljelijät ja työntekijät saavat mahdollisuuden tulla toimeen omalla työllään, päättää itse omasta tulevaisuudestaan,  huolehtia ympäristöstään ja saada lapsensa kouluun. Kuluttajalle Reilu kauppa tarjoaa yksinkertaisen tavan vähentää globaalia köyhyyttä ja vaikuttaa myönteisesti kehitysmaiden ihmisten elämään arkisten valintojen kautta.

Miksi Reilua kauppaa tarvitaan?

Kehitysmaiden maataloustuotantoon ja markkinoille pääsyyn liittyy monia ongelmia; usein viljelijöille maksetaan tuotteesta liian alhaista hintaa, lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä ja torjunta-aineina käytetään kemikaaleja, joiden käyttö on länsimaissa kielletty aikoja sitten ympäristölle ja ihmisille haitallisina.

Reilun kaupan periaatteet:

  • Tuotteesta maksetaan viljelijälle vähintään takuuhinta, joka kattaa ympäristön ja ihmisten kannalta kestävän tuotannon kustannukset. Takuuhinta on viljelijälle turvaverkko maailmanmarkkinahintojen heilahteluja vastaan.

 

  • Suurtilojen työntekijät saavat vähintään lakien mukaista ja asteittain nousevaa palkkaa, asialliset työolot ja oikeuden liittyä ammattiyhdistyksiin.

 

  • Takuuhinnan ohella maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu koko yhteisön hyväksi yhteisöä kehittäviin hankkeisiin.

 

  • Reilu kauppa suojaa lapsia; lapsityövoiman hyväksikäyttö on kielletty.

 

  • Ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan; viljely on ympäristön kannalta kestävää ja luonnon monimuotoisuutta vaalitaan.

 

Lisätietoa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen nettisivuilla http://www.reilukauppa.fi/